lørdag 30. mars 2013

Ekte påskekyllinger til Liebråten!!

 Som mange av dere vet har våre trofaste egglegger-eksperter hatt en aldri så liten egg-streik i vinter... Det er jo absolutt forventet at antall egg blir mindre på mørketid og kalde vinterdager, men virkelig storstreik har det vært... Og tilslutt måtte jeg ha en skikkelig alvorsprat med de. De så ut som de ikke ante hva jeg snakket om kikket uforstående mot rugekassa som forble helt tom... Men kyllingene som barnehagen klekket til påske i fjor har vært de eneste som har lagt egg en lang periode. Men de er jo i veldig mindretall, og for første gang på tre år har vi i vinter måtte kjøpe egg i butikken.... Ingen god følelse, og stusselig med de bleke plommene og tykke eggehvitten som forteller at de slett ikke er ferske...
 
Så etter den lille alvorspraten med hønene begynte det å dukke opp stadig flere egg, og de får en sjanse til siden vi har foret de gjennom vinteren. Men, dette blir tredje sessong på de, og mange ønsker egg noe vi synes er utrolig gøy og koselig. Så derfor bestemte vi oss for å øke bestanden i år. Vi skal ruge selv, men fikk ikke tak i ruge-egg enda. Må vente til det er varmere vår, da er det flere befruktede egg.
Prisen på 3 kroner egget kommer vi til å gjenoppta, dette er den vanlige prisen for økologiske egg fra frittgående høner, og gir oss ingen fortjeneste men det er ikke meningen heller. Men det er med på å dekke litt mer av forutgifter enn i dag. Så har vi nå pga både kosen og hyggen med små kyllinger i kjelleren samt stor etterspørsel etter egg kjøpt 12 nye kyllinger i dag.
De er utrolig søte, og Torils hønsefarm (www.torilsfugler.no) er utrolig flott sted i Svelvik. Kyllingene er av typene Brahma, Rode Islands Red, Hvit Sussex, Norsk Gjærhøne og Sort Australorps, så krysser vi fingerne for at det ikke er så mange haner...
 Ganske genialt med leikegrind. Hadde tenkt å selge den/gi den bort, men så fant jeg plutselig ut at den er jo helt perfekt for kyllinger. Trakk et stretchlaken over så det ikke ble trekkfult, varmelampen på, og et aldri så lite sitteunderlag ble et lite tak, og de synes det var veldig trygt å kunne gå under der. God plass har de, og bunnen kan senkes etterhvert som de blir mer spretne. Jenny har gledet seg så utrooooolig mye, og er hønemamma til alle sammen. Hun er veldig ansvarsfull og kjærlig. Full av omsorg og veldig glad i å ordne med både nytt vann, stjertvask hvis noen blir tette, ny mat og masse kjærlighet. Vi har nesten ikke sett henne i dag, hun har bodd i kjelleren med sine nye kyllingbarn og kommet opp med de alle etter tur for å vise de frem.
 Jenny jobber hardt med navn for tiden. Kullet fra i fjor fikk jo alle navn på P, og det er Prilla, Pip, Pippi og Paff, og nå har vi mange artige navnforslag, så får vi se hva det blir. Peder hadde tre forslag, det var Pelle, Pysa og Pinky, så de er skrevet ned. Tror iallefall det blir også Pulverheksa, Puddingen, Prinsen, Prinsessa og Pettersen, så får vi se om vi har flere gode forslag etter en natts søvn. Tar gjerne imot fra dere som leser også ;-)
 Ingenting er så stas som en ekte påske-kylling. Da jeg skulle holde la jeg den godt innenfor genseren så den ikke skulle fryse, og da bæsjet den selvfølgelig ned i Bh'en. Vi alle lo litt av det, men lo enda mer da vi ser Peder som står å virkelig brekker seg. Han synes det var det ekleste av det ekle ;-)

Kyllinger og høner er noe jeg virkelig kan anbefale for alle, man trenger slett ikke bo på gård for å ha høner. Det er lettstelte dyr, de trenger tilsyn daglig for å se at de har mat og vann, og vi tar alltid inn egg hver dag så de ikke skal trå i stykker eggene, men det er ikke et must og det tar jo ikke lange tiden. Ingenting er så koselig som frittgående klukkende lykkelige høner som tripper rundt i hagen. Ungene synes det er utrolig gøy med kyllingene, og de har man inne, og med varmelampe til de er omlag 8 uker, da produserer de varme selv. Og når solen varmer mer utover i mai-juni skal de få komme ut litt på dagtid. Og i fjøset om natten, og der liker de veldig godt å ha mulighet til å vagle seg og å ligge under varmelampen.
Kjekt med lekegrind!!

 Nydelige Jenny-jenta tar godt vare på sine små nøster. Kyllingen sover i baby-teppet :-) Ungene lærer mye av å få ansvar for små levende vesner.
Og der var det kveld og alle kyllingene sover... De ser alle ut som de har nødlandet, men det er visst sånn kyllinger sover...
Så får vi passe godt på de til de blir litt større siden Kiri-pusen fattet veldig interesse og ble fanget i luften på vei opp i esken...
 
Ha en fortsatt flott påske alle sammen! Om 16 uker blir det spennende å se om det er nye eggleggere her. Og forhåpentligvis ikke så mange som galer ;-)
 
Linnesen

2 kommentarer:

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

Populære innlegg